HISTÓRIA PESTOVANIA VINIČA A VÝROBY VÍNA V ČÍSLACH
8 000 pred našim letopočtom – 1. víno (Arménsko, Gruzínsko)
5 500 pr.n.l. – prvá písomná zmienka o víne
3 500 pr.n.l. – rozvoj vinárstva (Mezopotámia, Irak, Sýria, Libanon, Izrael, Jordánsko)
1 300 pr.n.l. – prvé odrody révy
800 – 400 pr.n.l. – Etruskovia (dnešné Toskánsko), Alsasko – začiatok pestovania viniča
7. st. – víno mizne z arabského sveta (Mohamed r. 632)
8. st. – Karol Veľký – vznik vínnych zákonov (Francúzsko, Nemecko)
14 st. – rozširovanie viníc (cirkev)
18. st. – 1. šumivé víno (1638 – 1715 Dom Pérignon)
OBLASTI PESTOVANIA VINIČA – 300 – 500 na severnej a južnej pologuli
VHODNÉ KLIMATICKÉ PODMIENKY
- Oceánske – Cabernet s., Merlot, Sauvignon blanc
- Kontinentálne – Pinot Noir, Riesling, Chardonay
- Stredozemné
VÍNO V ČÍSLACH (údaje z roku 2016)
Na svete sa pestuje 8.000 odrôd vína
Vinice zaberajú – 7.585.000 ha
Za rok sa vyrobí – 265.000.000 hektolitrov vína
Za rok sa spotrebuje – 244.306.000 hektolitrov vína
PRODUKCIA VÍNA:
Európa – 60%,
Amerika – 18%
Ázia – 14%
Afrika – 8%
NAJVÄČŠÍ PESTOVATELIA:
1. Španielsko – 1.038.000 ha vinohradov
2. Čína – 799.000 ha vinohradov
3. Francúzsko – 792.000 ha vinohradov
NAJVÄČŠÍ VÝROBCOVIA VÍNA:
1. Francúzsko – 50.000.000 hl vína
2 Taliansko – 41.000.000 hl vína
3. Španielsko – 33.400.000 hl vína
NAJPESTOVANEJŠIE ODRODY:
Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonay
SPOTREBA VÍNA:
1. Vatikán – 54,78 l /rok/osobu
2. Island – 54,50 l/rok/osobu
3. Luxembursko – 52,46 l/rok/osobu
4. Francúzsko – 45,75 l/rok/osobu