HISTÓRIA V ČÍSLACH

HISTÓRIA PESTOVANIA VINIČA A VÝROBY VÍNA V ČÍSLACH

8 000 pred našim letopočtom – 1. víno (Arménsko, Gruzínsko)

5 500 pr.n.l. – 1. písomná zmienka o víne

3 500 pr.n.l. – rozvoj  vinárstva (Mezopotámia, Irak, Sýria, Libanon, Izrael, Jordánsko)

1 300 pr.n.l. – 1. odrody révy

800 – 400 pr.n.l. – Etruskovia (dnešné Toskánsko), Alsasko – začiatok  pestovania viniča

7. st. – víno mizne z arabského sveta (Mohamed r. 632)

8. st. – Karol Veľký – vznik vínnych zákonov (Francúzsko, Nemecko)

14 st. – rozširovanie viníc (cirkev)

18. st. – 1. šumivé víno (1638 – 1715 Dom Pérignon)

OBLASTI PESTOVANIA VINIČA – 30– 50na severnej a južnej pologuly

VHODNÉ KLIMATICKÉ PODMIENKY

  • Oceánske – Cabernet s., Merlot, Sauvignon blanc
  • Kontinentálne – Pinot Noir, Riesling, Chardonay
  • Stredozemné –

VÍNO V ČÍSLACH (údaje z roku 2016):

Na svete sa pestuje 8.000 odrôd vína

Vinice zaberajú –  7.585.000 ha

Za rok sa vyrobí – 265.000.000 hektolitrov vína

Za rok sa spotrebuje – 244.306.000 hektolitrov vína

PRODUKCIA VÍNA:

Európa – 60%,

Amerika – 18%

Asia – 14%

Afrika – 8%

NAJVÄČŠÍ PESTOVATELIA VINÍC:

1. Španielsko – 1.038.000 ha vinohradov

2. Čína – 799.000 ha vinohradov

3. Francúzsko – 792.000 ha vinohradov

NAJVÄČŠÍ VÝROBCOVIA VÍNA:

1. Francúzsko – 50.000.000 hl vína

2 Taliansko – 41.000.000 hl vína

3. Španielsko – 33.400.000 hl vína

NAJPESTOVANEJŠIE ODRODY:

Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonay

SPOTREBA VÍNA:

1. Vatikán – 54,78 l /rok/osobu

2. Island – 54,50 l/rok/osobu

3. Luxembursko – 52,46 l/rok/osobu

4. Francúzsko – 45,75 l/rok/osobu